Uusi eduskunta aloitti

Uusi eduskunta aloitti

Uusi eduskunta aloitti keskiviikkona valitsemalla puhemiehistön. Torstaina jaetaan valiokuntien puheenjohtajuudet. Tunnelma eduskunnassa on odottava. Perjantaina käynnistyvä hallitustunnustelu määrittelee uuden hallituksen pohjan.

Sdp:n hallitusneuvotteluryhmän jäsenenä en lähde ennustamaan lopputulosta. Nyt on parasta kunnioittaa prosessia ja antaa tunnustelijalle eli Petteri Orpolle työrauha.

Eduskunnassa on paljon uusia edustajia ja me kokeneemmat opastimme jo tällä viikolla useita edustajia käytännön asioissa. Viime kaudella korona teki sen että edustajat olivat poikkeuksellisen vähän tekemisissä keskenään. Tärkeintä on alussa oppia tuntemaan työkaverit ja virkamiehet aivan, kuten kaikilla työpaikoilla. Eduskuntatyö on hyvin pitkälle lainsäädäntötyötä ja monelle voi tulla yllätyksenä valiokuntatyön vaativuus ja määrä. Yleensä edustajalla on kaksi valiokuntaa neljä päivää viikossa. Suuren salin istunnot ovat se näkyvin osa työtä kansalaisille, mutta todellinen työ tehdään muualla. Kansainväliset asiat, EU – asiat, eri sidosryhmätapaamiset, oman ryhmän toimet ja kokoukset sekä puhetilaisuudet täyttävät työviikon ja usein myös viikonloput. Silti jokainen edustaja tekee työstään juuri sellaisen kuin haluaa.

Me ministerit jatkamme toimitusministereinä siihen saakka kun uusi hallitus aloittaa. Tämä tarkoittaa normaalia asioiden hoitamista, sitä työtä mitä muutenkin teemme. Uusia poliittisia avauksia ei kuitenkaan saa tehdä.

Haluan kiittää kaikkia äänestäjiä luottamuksesta jatkokaudelle. Pääministeripuolueen rooli ei koskaan ole helppo ja siksi tulos oli vähintään kohtuullinen puolueelle ja itselle. Haluan samalla onnitella kaikkia valituksi tulleita ja ehdokkaita, koska se että lähtee ehdolle on teko demokratian puolesta.

Kulunut kausi oli äärimmäisen raskas kaikille. Työ ulkoministeriössä ei aina näy kotimaassa eikä voikaan näkyä. Silti se on äärimmäisen tärkeää ja arvostan kaikkia 2500 työntekijäämme paljon. Pekka Haavisto on ollut erinomainen, osaava ja luotettava kollega. Yhteistyömme varmasti jatkuu oli seuraavan hallituksen koostumus mikä tahansa. Tähän asiaan palaamme ensi viikolla, kun tiedämme enemmän.

Tänään torstaina kaikki huutavat Lahti: Pelicans on jo nyt tehnyt huiman kauden, mutta tarina ei ole vielä tässä.

Ville Skinnari