”Suomi seisoo Ukrainan rinnalla, nyt ja jatkossa” – ministerit Skinnari ja Mikkonen vierailulla Kiovassa

”Suomi seisoo Ukrainan rinnalla, nyt ja jatkossa” – ministerit Skinnari ja Mikkonen vierailulla Kiovassa

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari vierailevat tänään (9.1.2023) Ukrainassa Kiovassa, kertoo ulkoministeriö tiedotteessaan.

He tapaavat muun muassa Ukrainan infrastruktuurista vastaavan varapääministerin, energiaministerin, sisäministerin ja Kiovan pormestarin.

Ministerit osallistuvat Suomen lahjoittamien väliaikaisten perheasuntojen katselmustilaisuuteen Kiovan alueella Irpinissä. Talviasuttavat väliaikaiseen käyttöön tarkoitetut asunnot tarjoavat kodin vähintään 200 ukrainalaiselle.

Irpin kärsi laajoja tuhoja erityisesti viime vuoden kevättalvella Venäjän hyökätessä Ukrainaan.

Mikkonen osallistuu myös Suomen lahjoittamien pelastustoimen henkilöstölle tarkoitettujen suojattujen ja liikuteltavien majoituskonttien luovutustilaisuuteen.

Majoituskontit auttavat haastavissa olosuhteissa työskentelevää pelastushenkilöstöä.

KESKUSTELUISSA käsitellään Ukrainan tukitarpeita, myös valmistautumista jälleenrakennukseen.

-  Jatkamme kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun kautta ukrainalaisten tukemista ja lisäksi kokoamme yrityskenttää ja suomalaista osaamista yhteen jälleenrakennusta varten esimerkiksi energia-, digi- ja opetussektoreilla, Skinnari sanoo tiedotteessa.

Suomi tukee Ukrainaa humanitaarisen avun, kehitysyhteistyön, puolustusmateriaaliavun ja siviilipuolen materiaaliavun kautta.

Siviilipuolen materiaaliapu koostuu suurilta osin julkisilta ja yksityisiltä tahoilta saaduista lahjoituksista. Siviilipuolen materiaaliapuun kuuluu muun muassa energiasektorin laitteistoa.

Apu toimitetaan perille EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta, jota koordinoi Suomessa sisäministeriö. Parhaillaan valmisteilla on useita uusia apulähetyksiä Ukrainaan, muun muassa 35 rekkalastillista lahjoituksina saatua energiasektorin apua.

Tiedotteessa kerrotaan, että Suomen valtion tuki Ukrainaan oli viime vuoden aikana yhteensä noin 330 miljoonaa euroa.

MINISTERIT ovat kertoneet matkastaan Ukrainaan myös Twitterissä. Ville Skinnari kertoi matkustaneensa Ukrainaan osoittaakseen ”Suomen tuen maan päättäjille ja sen rohkealle kansalle”.

– Sota aiheuttaa Ukrainassa järkyttävää inhimillistä kärsimystä, josta toipuminen tulee kestämään pitkään. Suomi seisoo Ukrainan rinnalla, nyt ja jatkossa, hän tviittasi.

Kuvassa Skinnari katselee taisteluissa tuhoutunutta rakennusta. Krista Mikkosen jakamassa kuvassa puolestaan seisoo joukko ihmisiä Suomen lahjoittaman talviasuttavan väliaikaisasunnon portailla.

– Talvi on tullut Ukrainaan. Suomen lahjoittamat talviasuttavat väliaikaisasunnot tarjoavat suojaa noin 200:lle sodassa kotinsa menettäneelle. Vierailimme tänään asuntojen luona Irpinissä Ville Skinnarin kanssa. Suomi jatkaa Ukrainan tukemista niin kauan kuin se on tarpeen, Mikkonen kuvaa tviitissään.