Suomen tasavallan parlamentaarisessa maajoukkuessa ei pelata puku päällä

Suomen tasavallan parlamentaarisessa maajoukkuessa ei pelata puku päällä

Jalkapallo yhdistää Arkadianmäellä yli puoluerajojen.

Kansanedustajilla on sanonta, että eduskunnan jalkapallojoukkueen kapteenin paikka on talon toiseksi vaikutusvaltaisin toimi heti eduskunnan puheenjohtajuuden jälkeen.

”Siinä on vinha perä”, Ville Skinnari (sd.) virnistää. Hän on nykyinen kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri ja ennen kaikkea eduskunnan jalkapallojoukkueen kapteeni.

Skinnari pelaa joukkueessa jo toisessa polvessa. Hänen isänsä Jouko Skinnari (sd.) oli myös kansanedustaja, joten poika sai toimia lapsuudessaan joukkueen huoltojoukoissa ja nähdä läheltä, kuinka urheilu ja parlamentarismi sulautuvat yhteen viheriöllä.

1970-luvun alussa perustettu Eduskunnan jalkapallojaosto toimii osana eduskunnan urheilukerhoa, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1945. Silloin kerhon toiminnalla ryhdyttiin keräämään rahaa sotaveteraaneille sekä vuonna 1952 järjestettäviin Helsingin olympialaisiin. Aluksi päälajeina olivat hiihto ja yleisurheilu, mutta sittemmin lajikirjo on laajentunut ja toiminta keskittynyt istumatyötä tekevien kansanedustajien ja talon muun henkilökunnan liikuntaharrastamisen tukemiseen.

Nykyisin urheilukerhon lippulaivana voidaan pitää 1970-luvun alussa perustettua jalkapallojaostoa, joka pelaa ystävyysotteluita etujärjestöjen ja muiden maiden parlamenttien joukkueita vastaan. Säännöllisiä turnauksia on esimerkiksi vuodesta 1977 lähtien helatorstai-viikonloppuna pelattava saksankielisten maiden turnaus. Siihen Suomi osallistuu yhdessä Saksan, Itävallan ja Sveitsin parlamenttien joukkueiden kanssa. Tänä vuonna Itävallassa pelattava turnaus on järjestyksessään 50. Suomi on voittanut turnauksen 12 kertaa, mutta edellisestä voitosta on jo aikaa. Se tapahtui Saksassa vuonna 2009.

Turnaus ei ole pelkkää pallon potkimista, sillä urheilu luo hyvät puitteet verkostoitua muiden maiden kollegojen kanssa. Suomella onkin läheiset poliittiset ja kaupalliset suhteet näihin pallomaihin, ja perinteisesti turnaukseen on matkustanut paljon korkean profiilin poliitikkoja, kuten ministereitä ja valiokuntien puheenjohtajia.

Nyt katseet ovat kiinnittyneet ensimmäisen kauden turkulaiseen kansanedustajaan Timo Furuholmiin (vas.), joka on maajoukkueessakin pelannut entinen ammattilaisjalkapalloilija. Furuholm on mukana joukkueessa yhdessä toisen tuoreen kansanedustajan, entisen pikaluistelijan Mika Poutalan (kd.) kanssa. Jälkimmäiseltä odotetaan pelikentällä erityisesti nopeutta.

Joukkueen avaavaan kokoonpanoon ei kuitenkaan vain kävellä sisään: ”Furuholm aloittaa penkiltä”, Skinnari linjaa.

Furuholmin lisäksi Eduskunnan jalkapallojoukkueessa on nähty muitakin entisiä pääsarjatason jalkapalloilijoita, kuten entiset kansanedustajat Olli Rehn (kesk.) ja Jukka Gustafsson (sd.). Monella poliitikolla onkin urheilutausta. Usein kuultu väite on, että urheilijat pärjäävät hyvin työelämässä ja politiikassa, koska ovat joutuneet uransa aikana toimimaan kovan paineen alla ja hiomaan yhteistyötaitojaan.

Ja painettahan politiikassa riittää. Kaikesta väännöstä ja kisaamisesta huolimatta joukkueen yhteishenkeä kehutaan hyväksi. Kannustaminen kentällä sitoo eri puolueissa toimivia joukkueen pelaajia yhteen myös kentän ulkopuolella. Tämä näkyy Skinnarin mukaan Eduskunnan käytävillä ja työasioiden hoitamisessa. ”Kentällä ihmisestä näkee monipuolisemman kuvan. Sen miten joku kestää painetta tai toimii osana joukkuetta,” Skinnari toteaa.

Jalkapallojaoston toiminta on ollut varsin miespainotteista, mutta viime aikoina mukaan ovat tulleet kokoomuksesta Elina Valtonen ja Mari-Leena Talvitie. Europarlamentaarikko Silvia Modig (vas.) oli myös aktiivinen jäsen toimiessaan kansanedustajana.

Skinnarin mukaan pelin taso ja tempo ovat nousseet kovemmaksi viime aikoina kaikissa pallolajeissa. Tämä tekee osallistumisesta haastavampaa etenkin iäkkäämmille pelaajille. Vaikka Suomen joukkue pelaakin perusvarmaa omaa peliä, virheet maksavat.

Näin kävi viime keväänä Saksaa vastaan pelatussa kotiturnauksessa. Kim Berg (sd.) mursi pohjeluunsa pelissä,  joten Antti Lindtman (sd.) laitettiin maaliin. Aivan pelin lopussa Saksa potkaisi 16 metristä pallon ylärimaan, josta se kimposi maalin eteen.

”Pelasin itse jääkiekkoilijana poikkeuksellisesti palloa enkä miestä, joten Saksa teki irtopallosta maalin. Hävittiin se peli”, puolustajana pelaava Skinnari muistelee.