Sodan jatkuminen ei ole kenenkään etu

Sodan jatkuminen ei ole kenenkään etu

Aluksi syvä osanottoni Juhani Melasen omaisille ja läheisille. Hänen ajatuksiaan ja kärkevääkin, mutta osaavaa haastamista yhteiskunnallisissa asioissa jäämme kaipaamaan. Keskustelimme paljon vielä keväänkin aikana Lahdelle ja Suomelle tärkeistä asioista. Monta asiaa jää työlistalle meille nuoremmille.

Tapasin israelilaisen Breaking the Silence -järjestön edustajia Ori Givatin ja Joel Carmelin eduskunnassa. Breaking the Silence on merkittävä ja tunnettu israelilainen veteraanisotilaista koostuva kansalaisjärjestö, joka on tehnyt 20 vuotta tärkeää työtä ihmisoikeuksien puolustajana. Järjestö pyrkii kasvattamaan tietoisuutta miehityksen arkipäivästä Itä-Jerusalemissa, Länsirannalla ja Gazassa
Tel Avista Helsingissä vierailevilla järjestön edustajilla oli vahva viesti siitä, miten vahingollinen järjestelmä Israelin miehitys on myös israelilaisille, ja että monet Israelin armeijassa palvelleet vastustavat miehitystä ja sotatoimia. Breaking the Silence kerää sotilailta todistuksia siitä, millaista armeijassa palveleminen on, kun työtehtäviin kuuluu muun muassa palestiinalaisten kotien miehittäminen ja lasten pidättäminen, ja miten Israelin järjestelmä toimii.

Järjestö kritisoi Israelin armeijan doktriinia ja toimintatapoja, muun muassa siviiliuhrien määrän osalta. Ainoa ratkaisu heidän näkökulmastaan on sodan lopettaminen ja miehityksen päättäminen, sillä miehityksen jatkuessa eivät palestiinalaiset tai israelilaisetkaan voi elää rauhassa.

Kansalaisjärjestöjen kuuleminen ja kansainvälinen yhteistyö Israelin ja Palestiinan tilanteeseen liittyen on erityisesti nyt erittäin tärkeää. Suomen ja EU:n on jatkettava ja vahvistettava pyrkimyksiä sodan lopettamiseksi mahdollisimman pian. Sodan jatkuminen ei ole myöskään israelilaisten etu.

Mutta sitten vielä Lähi-Idästä Lahteen. Lahden valtuustossa äänestetään ensi maanantaina kaupungin historian suurimmasta yksittäisestä asiasta eli Lahti Energian myynnistä. Olen virkamatkalla silloin ETYJ – asioissa Lissabonissa, mutta varajäsenemme ovat paikalla ja meillä on asiaan aivan selkeä ja yhteinen kanta. Lahti Energiaa ei pidä myydä. Kaupunginhallituksen tiukka äänestys asiasta ratkesi siihen, että Perussuomalaiset eivät olleet kutsuneet varaedustajaa paikalle. Miksi? Suurimmassa mahdollisessa asiassa? Syitä voi vain arvailla.

Jalkapallossa lahtelaisten alkukausi on ollut takkuinen, mutta niin on ollut Kisapuistonkin tilanne. Viime viikolla pelasimme viikonloppuna perinteisen Parlamenttien välisen jalkapalloturnauksen Bernissä Sveitsissä. Kolme peliä kahdessa päivässä toi Suomelle mestaruuden voitoilla Saksasta, Itävallasta ja Sveitsistä.