Ratkaisuja tehdään yhteistyössä – kansainvälisesti, alueellisesti ja paikallisesti

Ratkaisuja tehdään yhteistyössä – kansainvälisesti, alueellisesti ja paikallisesti

Suomen eduskuntavaaleista huolimatta maailman ja Euroopan haasteet ovat olemassa ja ratkaisuja tarvitaan. Ministerinä velvollisuuteni on hoitaa virkatehtäviä kauden loppuun saakka. Kirjoitan kolumnia Tukholmassa, missä tapaan Ruotsin parlamentissa ulkoasianvaliokunnan avainhenkilöitä ja osallistun tämän hallituskauden viimeiseen EU-ministerikokoukseen.

Unkarin parlamentin delegaatio on juuri vieraillut Ruotsissa ja Nato-prosessi on molempien maiden osalta toivottavasti menossa maaliin ennen Vilnan kokousta. Ruotsin uudenkin hallituksen ja elinkeinoelämän kanssa katsomme nyt yhdessä eteenpäin puolustusalan, huoltovarmuuden ja materiaaliyhteistyön askelmerkkejä.

Liikenneyhteydet ovat elintärkeä osa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa: poikittaisyhteyksien kehittäminen Norjan ja Ruotsin kanssa koskettaa erityisesti Suomea ja seuraavan hallituksen tuleekin valmistella kokonaan uusi Suomen kansainvälistymisstrategia, jossa maailman ja geopolitiikan muutos otetaan huomioon. Päijät-Hämeestä on hyvät yhteydet länteen Riihimäen kolmioraiteen kautta.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, hintojen ja korkojen nousu sekä talouskasvun epävarmuus huolestuttavat Euroopassa. Haluamme Tukholmasta lähettää vahvan viestin, että EU ja Suomi tukevat nyt ja jatkossa Ukrainaa. Myös EU:n sisämarkkinoiden toimivuus on tärkeää, koska 60 prosenttia viennistämme suuntautuu sisämarkkinoille. Suomen tulevankin hallituksen on jatkettava aktiivista Eurooppa-politiikkaa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta puhumattakaan.

Toivoin Lahden kaupungilta päätöstä suunnittelun aloittamisesta ennen hallituskauden päättymistä.

Päijät-Hämeessä puhuttavat sosiaali- ja terveysalan asiat: hoitoon pitää päästä nopeammin ja osaavaa työvoimaa tulisi saada nopeasti. Päijät-Hämeen hyvinvointialue ei ole asiassa yksin, mutta sen pitää myös katsoa omaa toimintaansa.

Miten perustellaan se, että hyvinvointialue tuskailee osaajapulan kanssa ja hetkeä aiemmin on yt-neuvottelujen lopputuloksena vähennetty henkilökuntaa? Miten alan opintoja suunnittelevat nuoret tilanteen näkevät? Luottamuksen palautus on tehtävä nopeasti.

Hyvinvointialueen puolella on ratkaisuja myös työllisyysasteen nostamiseen. Lahden kaupunki ja hyvinvointialue eivät ole pystyneet sopimaan toimintamallista pitkäaikaistyöttömien eläköitymisen sujuvoittamiseksi, ja heitä on Lahdessakin paljon. Samalla Lahti säästäisi miljoonia niin kutsutuissa sakkomaksuista, jotka rasittavat kaupungin taloutta.

Lahdessa keskustellaan uudesta monitoimireenasta ja niin pitääkin! Lahtelainen urheilu ja liikunta on tämän ansainnut. Edellytykset menestyksekkäälle hankkeelle ovat olemassa.

Toivoin Lahden kaupungilta päätöstä suunnittelun aloittamisesta ennen hallituskauden päättymistä, jos ja kun valtion osallistumista on peräänkuulutettu. Päätöstä ei ole vielä tullut. Hyvä ajoitus voisi olla esimerkiksi Salpausselän juhlavuoden kisojen yhteydessä.

Murroksessa ja muutoksessa on aina myös mahdollisuuksia. Yhdessä voimme ratkaista ja kehittää asioita siten, että alueemme ja Suomi on jatkossakin menestystarina.