Musta aurinko paistaa

Musta aurinko paistaa

Vappua oli lämmin ja aurinkoinen. Pääsin käymään mökillä ja Päijännekin alkaa hiljalleen aueta. Yleensä Suomen suurimman sisävesiselän eli Tehinselän jäät lähtevät viimeistään äitienpäivänä eli ensi viikolla.

Olen usein tälle palstalle kirjoittanut siitä, miten Suomi amerikkalaistuu huonolla ja huolestuttavalla tavalla. Muutos on järjestelmätasolla eli kyse ei ole yksittäisistä asioista. Sote on tästä hyvä esimerkki ja samoin politiikan polarisaario eli vastakkainasettelu. Suomeen nykyisen hallituksen ajama talousmalli vastaa Yhdysvaltain kovaa politiikkaa. Purran oikeistohallitus toteuttaa politiikkaa, mihin ”ei empatia kuulu.” Tähän malliin kuuluu mahdollisimman pieni julkinen sektori ja alhainen verotus sekä ajatus, että jokainen pärjätköön omillaan. Tätä menoa ei hyvinvointiyhteiskuntaa pelasteta, vaan päinvastoin – se tuhotaan ja hurjaa vauhtia. Näillä päätöksillä luvassa on lisäleikkauksien ja veronkorotusten kierre.

Amerikan meininki tuli myös meille eduskuntaan. Eduskunnan perjantai ja viikonloppu oli musta. Julkisuuteen tuli tieto, että kansanedustajaa epäillään ammuskelusta. Ottamatta kantaa itse tapahtumiin, minulle monta asiaa tuli yllätyksenä ja tietenkin koko tapahtumaketju vetää sanattoman surulliseksi. En tiennyt, että eduskuntaan voi tuoda aseita. Voi tietysti sanoa, että minun olisi pitänyt tietää tämän olevan mahdollista, mutta en ole sitä tiennyt. Miksi työpaikalle ylipäätään pitäisi olla mahdollista tuoda aseita, etenkin jos kyseessä on työpaikka tai yhteisö, jossa muuten tehdään turvatoimet kaikille vieraille ja on nimeltään Suomen eduskunta? Tämä on luonnollisesti eduskunnan oma asia käsitellä ja ratkaista, mutta ymmärtäen metsästyksen harrastuksena ja siihen tarvittavat välineet en voi ymmärtää, että kyseiset välineet tulisi säilyttää juuri eduskunnassa.

Monessa mielessä Suomen yllä paistaa musta aurinko. Toisille on tarkoittaa lämpöä, mutta monelle jäätävää takatalvea, jossa arki on mustaa, ei edes harmaata.

Kulttuuri ja urheilu auttaa moneen vaivaan. Ainakin montaa meistä ja minua. Siksi sitä pitää puolustaa ja kehittää. Lahtelainen urheiluviikko oli ladattu yhteen sanaan: Pelicans. Turpaan tuli finaaleissa, mutta kaiken kaikkiaan lahtelaisten pitää olla ylpeitä joukkueesta. Vaikean syksyn jälkeen pudotuspelit olivat vahvaa tekemistä. Finaaleissa Tappara oli yksinkertaisesti vain parempi. Nokka pystyyn ja kohti uutta kautta!