Lahden valtuuston valtaa koetellaan

Lahden valtuuston valtaa koetellaan

Presidentinvaalien toinen kierros on ovella. Ilmoitin tällä viikolla tukevani Pekka Haavistoa Suomen seuraavaksi presidentiksi. Hän on tuo jatkuvuutta presidentti Niinistön linjalle, koska on ollut itse sitä tekemässä ja luomassa ulkoministerinä. Teimme tiiviisti yhteistyötä 4 vuotta ulkoministeriössä ja TP-UTVA:ssa sekä tietenkin eri puolilla maailmaa. Yhteistyön toimiminen ei ole aina itsestään selvyys ulkoministeriössä, mutta meillä se toimi erinomaisesti.

Jatkuvuus on tässäkin tärkeintä ja se, että Suomi pysyy Suomena myös kansallisen yhtenäisyyden näkökulmasta. Meitä arvostetaan ja kuunnellaan. Kolmantena nostan esille Suomen roolin kansainvälisenä vaikuttajana monenkeskisessä maailmassa. Jakolinjoja on helppo tehdä, mutta pitää osata myös rakentaa ja kuunnella eri mieltäkin olevia maita.

Kansa päättää ja demokratia on aina oikeassa. 11.2. tiedämme, kuka on seuraava presidentti.

Lahdessa valtuusto kokoontui maanantaina. Se oli perinteinen nykyvaltuuston kokous, jossa suuret asiat pidetään muualla ja keskustellaan lähinnä valtuustoaloitteista. Se on surullista. Tämä on vakava ongelma demokratialle. Suuret asiat on delegoitu jaostoille, jossa pieni porukkaa päättää suurista asioista.

Lahti Energian tilanne on demokratiankin kannalta omituinen. Laitoin nimeni Ulla Vaaran aloitteeseen, jossa pyydettiin Lahti Energian asiassa ja yleensäkin hallintosäännön muutosta ja eli päätöksenteko näin merkittävissä asioissa kuuluu valtuustolle.

Saimme kasaan vain 14 nimeä. Olen todella yllättynyt. Mistä tämä kertoo? Siitä, että enemmistö valtuutetuista ilmeisesti hyväksyy epämääräisen ja hähmäisen prosessin ja esimerkiksi konsulttien käytön huimalla korvauksella? Mitä meille lahtelaisille jää, jos myymme kannattavat perusliiketoiminnot sijoittajille. Muualla Euroopassa näitä virheitä nyt korjataan ja ostetaan toimintoja takaisin yksityiseltä sektorilta.