29 elo Kovien hintojen vuonna varautuminen on viisautta
Kävimme Lahdessa viikko sitten järjestetyssä asiantuntijaseminaarissa läpi viimeisen puolen vuoden ulko- ja turvallisuuspolitiikan tapahtumia ja sitä, millaisen suunnan Nato-maa Suomen tulee ottaa. Keskustelimme Suomen suunnasta uudessa geopoliittisessa tilanteessa ja Naton jäsenenä yhdessä Elinkeinoelämän keskusliiton (EK), ulko- ja puolustusministeriöiden, ulkoasianvaliokunnan sekä maamme johtavien yritysten edustajien kanssa.
Itse korostin Ruotsi-yhteistyön ja Pohjoismaisten kumppanuuksien lisäksi logististen yhteyksien merkitystä maalla, merellä ja ilmassa. Tällä viikolla Lahdessa pidetty SDP:n ministeriryhmän, eduskuntaryhmän työvaliokunnan ja puoluehallituksen kesäkokous käynnisti politiikan syksyn ja tulevan vaalikevään.
Lahti näytti kokousvieraille parhaat puolensa: LUT-yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu sekä Fazerin ja Kempowerin investoinnit ovat esimerkkejä Lahden ja Päijät-Hämeen uusiutumiskyvystä. Tämä on ympäristöpääkaupungin laajan yhteistyön tulosta yhdessä eri toimijoiden ja elinkeinoelämän kanssa.
Olen siitä lahtelaisena todella ylpeä ja kiitollinen kaikille tekijöille. Tätä koko Suomi tarvitsee näinä haastavina aikoina; toivoa, uskoa, keskinäistä yhteistyötä ja välittämistä.
Tehtävä ei ole nyt helppo. Kovien hintojen vuosi tarkoittaa erittäin haastavaa talvea. Vaikka elokuu lämmittää vielä, on varauduttava kylmään talveen. Vuodenajan vaihtuessa energiankulutus – ja kotitalouksien ja yritysten menot – kasvavat.
Hallituksen on löydettävä ensi viikon budjettiriihessä ratkaisuja kaikkien suomalaisten toimeentulon turvaamiseen. Venäjän aloittama sota on suurin tekijä hintojen nousun taustalla, muttei ainut.
Oli syy mikä tahansa, nyt tarvitaan nopeita ja konkreettisia toimia. Työ- ja elinkeinoministeriön tehtävänä on valmistella keinot hintoja alentavien toimien mahdollistamiseksi. Varautuminen talveen on viisautta, vaikkei kaikkia keinoja välttämättä tarvittaisikaan.
Esitimme Lahdessa ratkaisuksi yhdeksän kohdan ohjelmaa, johon kuuluvat muun muassa kaiken sähköntuotannon käyttöönotto (tehoreservi purettava talvikaudelle 2022–23), kysyntäjoustot madaltamaan hintapiikkejä, EU-tason hintakatto, sekoitevelvoitteen jousto, päästökaupan sääntöjen muutokset, kuntien ja valtion energiansäästökampanja, vahvempi valvonta energiamarkkinoille sekä kohdennetut tuet kuluttajille.
Lisäksi haluamme, että energiayhtiöiden omistajat ovat vastuullisia, jottei energian hinta nouse perusteettomasti. Samalla, kun maan hallitus luo ratkaisuja, on toimittava myös paikallisesti.
Lahdessa on lahtelaisten omistama energiayhtiö. Lahden kaupunki voi omistajana ensi talvena sopeuttaa Lahti Energian tuotto-odotuksiaan määräaikaisesti siten, että jokaisessa lahtelaiskodissa pärjätään energialaskun kanssa myös pakkasilla.
Seuraavan hallituksen tärkeimpiä tehtäviä tulee olemaan Suomen palauttaminen koulutuksen huippumaaksi. Yritykset ja koulutussektori on liitettävä tiukemmin yhteen.
Kirjoitus on julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 28.8.2022.