28 maalis Vaaliteemat alkavat selkeytyä
Kunta – ja aluevaalit ovat ovella ja se alkaa näkyä politiikassakin. Hyvä niin.
Hallitus on tehnyt merkittäviä leikkauksia sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Myös koulutuksesta on leikattu, vaikka pääministeri Orpo lupasi sen olevan erityissuojelussa. Tämä on heikentänyt hoitoon pääsyä, vanhustenhoitoa ja peruspalveluita samalla, kun asiakasmaksut ja lääkkeiden hinnat ovat nousseet. Sairaaloiden päivystyksiä on karsittu, ja palveluiden saatavuus on heikentynyt. Ei ihme, että suomalaisten luottamus terveydenhuoltoon on laskenut.
Vuosi sitten hallitus päätti uusista leikkauksista. 170 miljoonaa euroa sosiaali- ja terveyspalveluihin, josta 100 miljoonaa euroa sosiaalihuollon palveluiden rajaamiseen ja 70 miljoonaa euroa erikoissairaanhoidon palveluvalikoimaan leikkaamiseen. Onko näissä kohteissa tosiaan vielä jotain, mistä on varaa leikata? Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle, eli koulutukseen, kulttuuriin, nuorisoon ja liikuntaan, päätettiin kohdistaa uusi 75 miljoonan euron leikkaus. Sitä emme tiedä vieläkään, mihin näistä leikkaukset kohdistuvat ja vähän epäilen, että tähän selkeyttä saataisiin. Katsotaan. Siksi opposition välikysymys on nyt paikallaan. Se on myös opposition perustuslaillinen oikeus. Kansalaisilla on oikeus tietää mistä hallitus aikoo leikata.
Tämä on tärkeää kuntavaaleissa erityisesti siksi että koulut ovat olleet erityisen kovilla myös Lahdessa. Perusopetuksen lisäksi kyse on kaikesta kaupungin lakisääteisestä sivistystoimen laadusta ja kapasiteetista. Jokainen opettaja ja kouluavustaja tietää mistä tässä on kyse. Ryhmäkokojen pienentäminen on sekin tärkeä tavoite osana koulurauhan ja laadun palauttamiseksi.
Lahdessa kaupungintalollakin ymmärretään nyt, että tarvitaan uusia investointeja ja kasvua. Näivettämisen tie on nyt nähty.
Siksi olisi tärkeää hakea kasvua nyt yhdessä Päijät-Hämeen elinvoiman kannalta tärkeimpien toimijoiden eli perheyritysten kanssa. Mitä jos lahtelaiset perheyritykset pystyisivät kaksinkertaistamaan liikevaihdon seuraavien 10 vuoden aikana? Miten me voimme tätä kehitystä tukea kansallisesti ja kansainvälisesti? On selvää, että suurin osa kasvua tulee maailmalta. Millaisia toimia tarvitaan lisäksi paikallisesti? Miten Salpaus ja korkeakoulut (LUT, LAB) tukevat tätä kehitystä? Tätä teemaa en löydä lahtelaisesta keskustelusta. Otetaan se mukaan ja yhdessä. Rakentavasti ja luonnollisesti myös yritysten tarpeita kuunnellen.
Lahtelaisten koulutustason nosto tulee olla tekemisen ytimessä. Tästä kirjoitin jo pari viikkoa sitten. 100 uutta oppisopimus paikkaa ja työharjoittelupaikkoja lisää ja kesätöitä nuorille. Ammatillisen koulutuksen koulutusputkessa tämä on nyt selkeä heikkous. Todellista työkokemusta on vaikea saada. Tähän pitää saada muutos.