02 touko Työväen juhlassa juhlan aiheet vähissä
Suomi viettää nyt vappua ja sen pitäisi olla iloinen kevään juhla. Ja työväen juhla. Mutta nyt on juhlan aiheet vähissä. Parissa vuodessa suomalaisen duunarin perusoikeuksiin on puututtu poikkeuksellisella tavalla. Millä nämä uudistukset suomalaisille perusteltiin? Näin piti luoda työpaikkoja ja talouskasvua. Kaikkia kutsuttiin mukaan talkoisiin. Jokainen meistä näkee nyt missä jamassa Suomi on. Työttömyyttä, konkursseja joka päivä enemmän ja enemmän. Samaan aikaan lainsäädännöllä on haluttu ajaa AY – liike alas ja estää mm. järkevä tukityöllistäminen, mikä oli monen työttömän ainoa toivo. Hallitus syyttää suhdannetta ja valtamediakin näyttää olevan sokea todellisuudelle, koska kuka tämän suhdanteen on aiheuttanut. Sosiaali – ja terveysalalla luodaan nyt yksityinen markkina korvaamaan julkinen sektori. Kaikki tämä on ideologista uudistamista, jolla murhataan suunnitelmallisesti Suomen malli pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta. Trump aloitti vasta 100 päivää sitten – älkää nyt kaikesta häntä syyttäkö!
Ay-jäsenmaksujen vähennysoikeuden lakkauttaminen on sekin mennyt yllättävän ohuella keskustelulla. Miksi pienituloinen palkansaaja enää maksaisi vähistä rahoistaan jäsenmaksu, jos sitä ei voi vähentää verotuksessa? Tai edes keskituloinen, koska rahasta on nyt tiukkaa. Mutta mitä sitten? Kaikki tämä on osa suurta suomalaisen yhteiskunnan muutosta, joka nyt haluttiin tehdä. Näin suomalaiset äänestivät vuoden 2023 eduskuntavaaleissa. Mutta valitus pois, demokratian kuluttajansuojaa ei ole olemassa.
Kirjoitin Etelä-Suomen Sanomiin viime sunnuntaina Orpon ja Purran hallituksen veronkevennysten vaikutuksista ja vaihtoehdoista. ”Olisin suunnannut miljardiluokan panostukset kertaluonteisiin investointeihin valtion yhdessä kuntien kanssa toteutettavalla investointiohjelmalla. Se olisi tuonut nopeasti työpaikkoja, verotuloja ja parempia olosuhteita. Sen sijaan kunnilta leikataan. Lahti ja koko Päijät-Häme olisi tätä tukea todella tarvinnut koulutoimeen eli sivistyksen toimialalle, mutta myös investointeihin, etenkin Lahdessa.
Uintiliikuntakeskusta on nyt suunniteltu 1980-luvulta saakka, kun Launeelle piti valmistua 50 metrin uimahalli, mutta missä nyt ollaan? Tästä aiheesta Omalähiö kirjoitti myös viime viikolla asiantuntevasti pääkirjoituksessaan. Patomäessä muistetaan hyvin, mitä jo 1980 luvulla päätettiin. Kyllä. Launeelle piti tulla uimahalli. Sitten peliin puuttui valtapolitiikka ja ”aseveliakseli” ja loppu on historiaa. Samoin oli käydä Sibelius -talolle, mutta onneksi silloin kansanvalta piti puolensa.
Urheilussa on nyt meillä sen verran aihetta juhlaan, että Lahti Basket teki sen mitä pitikin eli palaa mestaruussarjan vuoden tauon jälkeen. Pelicansin ensi kausi jatkuu liigassa. Taloustilanne parani varmasti karsintojen ansiosta, joten noin puolet pienemmällä budjetilla päästään hyvin kohti ensi kautta.
Hyvää vappua kaikille! Yhdessä eteenpäin.