Syökää kalaa!

Kirjoittaja:

Julkaistu:

Kategoria:

Paljonko me syömme kalaa päivässä tai viikossa? Kun olin nuori muistan hyvin, kuinka kouluissa ja mainonnassakin korostettiin kalan terveysvaikutuksia. Ahven, hauki, kuha, lahna, made, siika, harjus ynnä muut tulivat tutuksi jo lapsuudessa kalassa Loviisassa. Ja silakkaa myös syötiin – ainakin koulussa. Mutta tuntevatko nykynuoret enää edes kaloja? Ja kalaa voi syödä paljonkin.

Parhaiten tämä konkretisoitui minulle asuessani Japanissa. Kalaa syötiin päivittäin ja raakana tietenkin myös. Vain sunnuntaina sai työpaikan asuntolassa leipää Tokiossa. Se miten eettistä japanilainen kalastus on onkin sitten toinen asia. Suomessa on myös yleistynyt sushin syönti ja sitä saa marketeistakin. Pakko sanoa, että japanilaiseen makuun on eroja ja ravintoloissakin Lahdessa se on pääosin kaikki kiinalaisten tekemää. Mutta mikä japanilaisiakin kiinnostaa Suomessa on meidän kaloistamme tehty sushi tai sashimi. Siika on erinomainen vaihtoehto lohelle ja minusta paljon parempikin.

Euroopan Unioni tuo 60-70 prosenttia syömästään kalasta ulkomailta eli EU:n ulkopuolelta (tässä varmaan näkyy se, että Norja ja Islanti eivät ole EU:n jäseniä). Suurin osa kalan tarjonnasta tulee tuontina Norjasta, Islannista, Chilestä ja Aasiasta. Norjan lohi on se päätuote ja siihen meidät on nyt opetettu. Mutta olisiko meillä vaihtoehtoja? Raha ratkaisee tietenkin tässäkin ja kilohinta. Suomesta saa villiä kalaa ja erityisesti muikku on se mitä meillä olisi paljon enemmänkin tarjota. Muikku ei vain jostain syystä enää myy marketeissa eikä muutenkaan. Se kertoo paljon suomalaisten ja meidän kulutustottumuksistamme. Ahven on erinomainen kala, samoin kuha ja siika. Särkikin toimii, kun sen osaa tehdä.

Asikkalaan on suunniteltu kalajalostamoa. Mukana hankkeessa on koulutuskonserni Salpaus. Tähän tarvitaan tietenkin mukaan myös oikeaa yrittäjyyttä, mutta potentiaalia oikein toteutettuna on kyllä. Voisimme järjestää Päijät-Hämeessä vaikka resepti kilpailun jatkojalosteista. Kuusamossa perustettiin muikun vientihanke noin 20 vuotta sitten ja muikku meni suoraan Finnairilla Pariisin ja Geneven laatukeittiöihin. Tästä saatiin hyvä hinta, mutta sitten Kuusamon lentokentän logistiikka muutti Ouluun ja hanke ei enää toiminut. Silti se osoitti, että vienti on mahdollista.

Kesän aikana kävin useassa Päijänteen alueen ravintolassa kysymässä kalaruokaa. Paras annos löytyi Padasjoen sataman Palas ravintolasta. Ja se oli haukea. Aivan mielettömän hyvin tehty!

Ensi viikolla alkaa Lahdessa jo koulut. Toivottavasti kalaa on myös kouluissa ja sellaista mikä lapsille maistuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *