01 marras Kiinan rooli maailman suurissa ratkaisuissa on keskeinen
(Kuva: Presidentti Stubbin valtiovierailun yhteydessä tapasimme myös Kiinan kansankongressin ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Fu Ziyingin ja muita ulkoasianvaliokunnan jäseniä.)
Istun Pekingin keskustan kahvilassa ja yritän nopeasti koota ajatuksia tämän viikon valtiovierailusta Kiinaan. Olin ensimmäistä kertaa Pekingissä 1997, 23-vuotiaana. Paljon on Peking muuttunut, paljon on Kiinan muuttunut. Pieni Suomi oli tunnettu teknologiasta ja Nokiasta. Mutta miten nyt? Edelleen Suomen maine on hyvä. Katukuvassakin Suomi näkyy hienosti nyt valtiovierailun aikana. Lentoyhteydet ovat nyt hankalia, kun Venäjä on sulkenut ilmatilansa meiltä. Finnairilla Pekingiin pääsi reilussa 7 tunnissa. Nyt matkaan menee helposti vaihtoineen yli 15 tuntia.
Osallistun täällä tasavallan presidentti Alexander Stubbin valtiovierailuun yhdessä ulkoministeri Valtosen, ympäristöministeri Mykkäsen, maatalousministeri Essayahin ja kansanedustaja Sakari Puiston kanssa. Mukana täällä on noin 25 yrityksen valtuuskunta. Lahtelaista väriä tuovat Peikko ja Halton, joille molemmille kansainvälinen kauppa ja Kiina ovat tärkeässä roolissa.
Eilen tapasimme Kiinan presidentin Xi Jinpingin, pääministeri Li Qiangin ja kansankongressin puhemiehen Zhao Lejin. Lisäksi olemme edustaja Puiston kanssa tavanneet mm. ulkoasianvaliokunnan varapuhemiehen Fu Ziingin ja varapääsihteeri Qi Lujiangin. Stubbin ja Xi:n tapaamisesta on varmasti uutisoitu myös kotimaassa, ja tämä on ollut tärkeä vierailu monessa mielessä tässä maailmantilanteessa Suomelle. Suomen Tekojää Oy:n uutta sopimusta Kiinaan olimme todistamassa jo maanantaina. Moni suomalainen yritys solmii täällä nyt tärkeitä sopimuksia. Hyvä niin, koska kasvua ja työpaikkoja Suomi todella tarvitsee.
Meillä on nyt hyvin erilainen presidentti kuin aiemmin, mutta hyvin on Alex suoriutunut erittäin kovassa paikassa. Pekingiä kovempaa mittaria saa nimittäin maailmasta hakea. Suomen viestit ovat menneet hyvin perille ja olemme saaneet täällä kokoomme nähden erittäin paljon huomioita ja medianäkyvyyttä. Ukrainan tilanne, Venäjä, Lähi-Itä, ydinaseiden uhka, Pohjois-Korea, Euroopan Unionin suhde Kiinaan, USA:n vaalit ja tietenkin maidemme kahdenväliset suhteet ovat olleet agendalla. Eli aikamoinen paketti! Maailman toiseksi suurin talous yskii täälläkin ja voi sanoa, että kenelläkään ei maailmassa mene nyt hyvin. Epävarmuus ja jännitteet näkyvät turvallisuudessa ja taloudessa. Kiinalla on ratkaisujen avaimet kaikkiin merkittäviin asioihin maailmassa, sodista ilmastonmuutokseen. Ja Kiinaa kuunnellaan. Mekin kuuntelimme ja kuuntelemme. Paljon asioita pohdittavaksi jatkoa ajatellen.
Tänään jatkamme vielä illaksi Shanghaihin ja vierailu päättyy torstaina. Yksi konkreettinen asia on ollut sähköautot. Miten suhtaudumme kiinalaisten sähköautojen Euroopan valloitukseen? Hyvälaatuisia ja eurooppalaisia edullisempia autoja löytyy jo Lahdestakin. Miksi en ostaisi sellaista? EU:n ja Kiinan suhteita on hiertänyt EU:n komission 4.7. 2024 asettamat väliaikaiset tasoitustullit kiinalaisille sähköautoille. Suomi pidättäytyi äänestettäessä väliaikaisista tulleista. Lopullisista tasoitustulleista äänestettiin komission tuotesuojakomiteassa 4.10. 2024. Komissio sai jäsenmailta riittävän tuen toimien asettamiseksi viimeistään 31.10. 2024. Suomi pidättäytyi lopullisessa äänestyksessä, koska asetusehdotuksen ei katsottu täyttävän kaikkia kriteerejä. Suomi on ollut varauksellinen myös tuontisuojatoimista, jotka liittyvät kuluttajille merkittäviin tuotteisiin. Me toivomme, että tähän vielä löytyisi neuvotteluratkaisu ja tätä myös Kiinan kauppaministeri korosti minulle tiistaina Pekingissä.
Isoja kysymyksiä ja edelleen vähän vastauksia, mutta tärkeintä, että on keskusteluyhteys tärkeisiin kumppaneihin eri puolilla maailmaa.
Kiinan presidentin isännöimällä illallisella soi tuttua musiikkia: Apulanta toimi erinomaisesti ja samoin Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maija.
Moni kiinalalainen kysyi mitä biisejä nämä on.. Eli keikkakutsuja voi alkaa tulla Kiinasta Päijät-Hämeeseen!