08 marras Jännitystä ilmassa
(Kolumni on kirjoitettu, ennen vaalitulosta.)
Saavuin Yhdysvaltoihin suoraan Kiinasta. Alibaba ja TikTok ovat täällä näkyvästi esillä mainonnassa ja arjessa. Missä siis käytännössä näkyy se anti-Kiina-politiikka? Suomessa tilannetta Yhdysvalloissa katsotaan hyvin toisin, mutta täällä raha näyttää ratkaisevan.
Täällä Kiinaa tai edes Eurooppaa ei juuri mainita – oma talous on keskiössä. Kadulla ihmiset muistuttavat, että vaikka Trump on mitä on, hän ainakin tekee, mitä lupaa. Maa on kuitenkin selvästi jakautunut. Suurin uhka tai vihollinen Yhdysvalloille tuntuu olevan itse Yhdysvallat. Sisäisesti rikkonainen valtio ei koskaan ole ulkoisesti vahva, ainakaan pitkään.
Voisiko Suomessa kiinalainen suuryritys toimia sponsorina urheilussa ja kulttuurissa? Täällä se on täysin mahdollista.
Yhdysvaltojen vaalijärjestelmä on monimutkainen – kyseessä ovat sekä osavaltiokohtaiset että kansalliset vaalit, ja osavaltioiden omat erityispiirteet korostuvat. 50 eri järjestelmää muuttuu eri tilanteissa tuhansiksi eri järjestelmiksi – tai jopa miljooniksi, jos mukaan tulee esimerkiksi virheitä.
Aloitin vaalitarkkailun taustatapaamisilla Washington DC:ssä lauantaina ja sunnuntaina. Maanantaina siirryimme 40-henkisen Etyj-tarkkailijaryhmän kanssa Kaliforniaan, Los Angelesiin. Tänään tiistaina kierrän äänestyspaikkoja Georgian ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Nikolos Samkraradzen kanssa, joka on suuri Suomen ystävä.
Disinformaatio ja viestinnän luotettavuus – jopa suoranaiset valheet – ovat täällä suuri kysymys ja ongelma. Televisiossa on vähän luotettavia uutislähteitä, ja kotiin jaetaan mainoksia kasapäin. Raha ratkaisee tässäkin, ja sosiaalinen media luo oman todellisuutensa. Miten esimerkiksi espanjankieliset äänestäjät voivat saada luotettavaa tietoa ehdokkaiden mielipiteistä Kaliforniassa tai Texasissa?
Äänestyslipukkeella äänestetään täällä paljon muustakin kuin presidentistä, ja se voi olla useita sivuja pitkä. Edustajainhuoneen ja senaatin kokoonpano on merkittävä tekijä, ja listalla on paljon valintoja. Vähän kuin jos yhdistäisimme kaikki vaalit samaan tapahtumaan ja valitsisimme vielä tuomioistuimen jäseniä samalla kertaa.
Ennakkoon on äänestänyt täällä noin 70 prosenttia. Se tarkoittaa, että tänään voi olla äänestyspaikoilla hiljaista.
Mitä vaalitulos sitten merkitsee Suomelle, EU:lle tai monenkeskiselle maailmalle? Yhdysvalloissa moni asia pysyy ennallaan – tukipolitiikka ja protektionismi jatkuvat, vaikkakin eri muodoissa, jos Trump valitaan. YK:n tai muiden monenkeskisten toimijoiden vahvempi rooli ei kuulu hänen ajatteluunsa. Suomelle on kuitenkin merkittävää, miten hän tai Harris suhtautuvat esimerkiksi Etyjin rooliin rauhan ja turvallisuuden rakentajana sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä, sillä Etyj on ainoa toimija, jossa länsi ja itä kohtaavat.
Entä NATO:n rahoitus? Prosenteista ei täällä juuri puhuta, mutta se on meille iso kysymys.