Uusi vapaa-ajankeskus sopii Launeelle

Launeen vapaa-ajankeskusta kaavaillaan ympärivuotiseksi perheiden vapaa-ajankeskukseksi – Launeen keskuspuistoksi.  Kyse on mittavasta alueesta, jonka läpimitta on puolisen kilometriä. Pääsisäänkäynti olisi Tapparakadun ja Launeenkadun kulmasta.  Perhepuistoa laajennettaisiin ja kehitettäisiin puistomaisena nurmialueena, jonne sijoittuu hiekkarantainen Launeen lampi, tapahtuma-aukio ja kesäteatteri. Alueelle on hahmoteltu harjoitusjäähalli, nuorisotalo, virkistysuimala ja vihertietokeskus keilahallin jatkeeksi. Lapsiperheille suunnattu sadan huoneen perhehotelli palvelisi perheitä – ei liikemiehiä.  Visiossa turnaukseen, harjoitusleirille tai lomalle tulevat perheet voisivat majoittua ja rentoutua ilman tarvetta autoralliin pitkin maakuntaa. Terveys-, kunto- ja kuntoutuspalveluita olisi tarjolla myös ikäihmisille. Kuulostaa ehkä tutulta. Edellä mainittu suunnitelma löytyy vuoden 2003 Etelä-Suomen Sanomista. Jo tätä ennen valtuusto teki päätöksen uimahallin rakentamiseksi Launeelle. Suunnitelmat ovat jääneet pöytälaatikkoon.

Nyt hankkeen toteuttaminen on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Tämän jälkeen Launeen läheisyyteen on tehty uusi Matkakeskus. Kehätie on tulossa etelälahtelaisten naapuriksi. Vapaa-ajan keskus on parasta sijoittaa mahdollisimman lähelle eli Launeen ytimeen, koska emme halua Kehätiestä Lahden läpikulkutietä. Valitettavasti Lahden kaupungin nykyisessä suunnittelutyössä Launeen vapaa-ajankeskus ei ole ollut keskiössä, vaan se on ollut muualla.

Ehkä syynä on se, että Demareiden kannattamana Launeen vapaa-ajankeskuksen kehittämisen on ollut vaikea Kokoomusvetoisessa Lahdessa saada tukea.  Tampereella ja Jyväskylässä hyvinvoinnin, liikunnan ja urheilun rakentaminen on löytänyt kumppanikseen yksityisen rahoituksen eli siellä on osattu tehdä yhteistyötä yrityselämän kanssa.  Lahdessa yksityisen rahan kerääminen on kärkihankkeissa jäänyt puheiden asteelle ja riskit on systemaattisesti sosialisoitu veronmaksajille.

Kaikki tämä vaatii uutta ajattelua. Fiksu kaupunki osaa olla hyvien hankkeiden moottori. Sen ei tarvitse olla operaattori tai kaiken omistaja. Yrittäjien ja asukkaiden ajatuksia kannattaa aidosti kuunnella.  Green City pääkaupungiksi haluava Lahti voi näin nousta koko Suomen kansainväliseksesi kiertotalouden edelläkävijäksi vapaa-ajan liikunta- ja urheilurakentamisessa. Yliopistokeskus ja uusi korkeakoulustatus tuovat uskottavuutta ja täydentävät kokonaisuutta. Kysyntää uusille kiertotalouden ratkaisuille on olemassa mm. tulevissa olympiakaupungeissa Koreassa (Pyeongchang 2018), Japanissa (Tokio 2020) ja Kiinassa (Peking 2022). MM-hiihtojen isäntänä Lahti tunnetaan talviosaamisesta hyvin ja kesäkisoihin Tokioon olemme pohjustaneet kansallista yrityshanketta jo viime syksystä.

Launeella on tähän kaikki ainekset: Jo olemassa oleva keskittymä on hyvä pohja uudelle ja aidolle tarpeelle. Sisäpeleille tarvitaan uusi areena. Tekojää on helppo toteuttaa nykyisen jäähallin viereen. Uusi uimahalli voidaan lämmittää jäähallin hukkalämmöllä. Perhehotelli myy, kun harrastamisen olosuhteet ovat lähellä ja turvallisia. Kestävien energiaratkaisujen onnistuminen tulee vaikuttamaan valtion mahdolliseen rahoitukseen. Myös kaupunkilaisten kuuleminen ja esteettömyys ovat julkisen tuen myöntämisen keskeisiä periaatteita.

Osaamista hankkeen suunnitteluun ja toteuttamiseen löytyy lahtelaisista yrityksistä. Urheilun, liikunnan ja matkailun toimijoista voi löytyä hankkeelle yksityisiä omistajia ja uskottavia operaattoreita. Kaupungin rooli uudessa kumppanuusmallissa olisi keskeinen, mutta erilainen. Launeen hyvät suunnitelmat ovat tekemistä vaille valmiit.

Ville Skinnari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *